Dodržování zásad správného uchovávaní potravin

K plýtvání potravinami v domácnosti je ve většině případů možné zabránit vhodným skladováním. Jednotlivé druhy samozřejmě vyžadují specifické podmínky pro uložení. V zásadě existují čtyři skladovací místa: suchá, chladná, chlazená a mrazicí zóna.

zelenina

Cukr, káva, pečivo a další suché potraviny ukládejte do suché zóny. Pečivo je nutné vyjmout z mikrotenového sáčku. Místo má v chlebníku nebo v bavlněné utěrce. Neprodyšný obal způsobuje plesnivění. Vyvarujte se skladování aromatických potravin vedle těch těch, které snadno absorbují okolní pachy. Na uložení kávy, čaje, bylinek či sušeného ovoce se hodí uzavíratelné sáčky s průhledným okénkem. Ty spolehlivě ujistí neprodyšnost a tak zabezpečí křehkost a aroma uchovávaných potravin.

Pokud máte sklep, využijte tuto chladnou zónu pro uložení brambor, cibule, mrkve, celeru.Všechny potraviny skladujte v samostatných bedýnkách a pečlivě dohlížejte na to, abyste odstranili všechny shnilé kusy. Tato zóna je vhodná i na skladování balených vod a limonád.

Podmínky pro chlazenou zónu v domácnosti splňuje lednice. Je vhodná pro ukládání masa, vajec, mléka, másla, některých druhů ovoce a zeleniny. Rovněž hotových pokrmů určených k rychlé spotřebě. Pozor na druhy ovoce a zeleniny, kterým nižší teploty nesvědčí. Do lednice nepatří tropické ovoce a neprospívá ani cuketám a rajčatům.

mražené maliny
 

Šetří vaši peněženku

Zamrazit potraviny je šikovný způsob, jak jim prodloužit životnost a zachovat je pro pozdější použití.Platí univerzální pravidlo, že mraženou potravinu bychom měli do jednoho roku spotřebovat. Proto jednotlivé porce ukládejte do mrazáku v sáčcích, nebo krabičkách a opatřete je štítky s datem vložení. Mrazením potravinnejen zužitkujete celou úrodu ze zahrádky, ale mnohdy i přebytky ze zahrad sousedů. V konečném výsledku ještě ušetříte.