Rubriky
Nakupování

Dopřejte si pohankový med

Pohanka je velmi cenná obilnina, resp. pseudoobilnina. Neobsahuje lepek a je tudíž vhodná téměř pro každého konzumenta. Vyznačuje se velmi zvláštní chutí, která nemusí někomu vyhovovat, podobně jako např. amarant, ale byla by škoda nevyužít její významné přednosti.

Pohanka obsahuje mnoho minerálních a stopových prvků, složitých sacharidů a proteinů a samozřejmě vitamínů a antioxidantů. Najdete v ní pochopitelně i vlákninu, která je velmi potřebná pro správnou funkci tlustého střeva. Přece jen se však v pohance ukrývá něco velmi cenného, co v jiných potravinách najdete v omezeném množství. Jedna ze složek vitamínu P, s názvem rutin.

kvetoucí pohanka

Obsah rutinu se v pohance velmi liší v závislosti na částech rostliny, kupříkladu v semenech, která se běžně využívají jako obilnina, je rutinu jen zhruba 20 miligramů na deset dekagramů semen, což je přibližně menší porce na talíři pro jednu osobu. Jiné to ovšem je s květem pohanky, tam je rutinu obrovské množství, až 400 mg na stejné váhové množství květů. Pochopitelně nemá význam sbírat květy z kvetoucí pohanky na polích a vařit si z nich čaj nebo je jíst syrové, je tu jiné řešení, a sice pohankový med. Pohankový med vyrábí včely sběrem květového pylu, který je doslova „nadupaný“ rutinem, takže vám stačí pak namazat např. chléb máslem a přidat lžičku medu, anebo si dopřát ovesnou kaši s ovocem či jiné sladké dezerty a pokrmy. A k čemu je vlastně rutin dobrý?

plody pohanky

Rutin zpevňuje naše cévy a udržuje je v perfektní kondici. Díky tomu budeme nejen vypadat mladistvě i v pokročilém věku (tedy abyste tomu správně rozuměli – nejen díky rutinu, ale i dalším složkám zdravé výživy) a zároveň zabraňuje jejich praskání a poškozování, což je zásadní pro správnou funkci vnitřních orgánů – srdce, mozku, jater, ledvin atd. Dopřejte si tedy ve svém vlastním zájmu dostatek rutinu jak v pohankovém medu, tak i častější konzumací pohankových semen, které jsou mnohem, ale mnohem přínosnější a výživnější, než fastfood v podobě bílého pečiva z bílé mouky.